donderdag 1 juli 2010

Raptobike Lowracer

Omdat ik een ligfiets wilde die itt. m'n andere liggers wél met een auto kon vervoerd worden, viel mijn keuze op de Raptobike Lowracer. Mooi om naar te kijken (die lijn !) en best aardig om mee te fietsen ( 2 testritjes ). De Lowracer werd als framekit gekocht en verder opgebouwd bij mijn fietsenmaker. Dat leverde volgende opbouw op :

- Rigida XPlorer 36-gaats velgen met zwarte Sapim spaken
- Schwalbe Kojak banden
- 3M Scotchlite reflecterende bestickering op de velgen
- Shimano Dura Ace voorderailleur
- Shimano XT achterderailleur
- SRAM Attack draaischakelaars
- Shimano SLX hyrdraulische schijfremmen en remgrepen
- Shimano PD-M520 pedalen
- 155mm cranks met 53/65-tands voorbladen
- Cateye Velo 8 fietscomputer
- Mirrycle Mountain Bike spiegel
- Radical Solo Racer fietstassen

Na 2 ritten werd het kleinste kettingwiel verwijderd. De aandrijving is merkbaar stiller nu en ik merk geen verschil bij het nemen van bochten. Wel moest de voorderailleur worden bijgesteld om op het kleinste blad vooraan te kunnen rijden.

Bij rit 3 ook de beruchte Raptobite opgelopen aan de binnenkant van mijn bovenbeen, auw ! Je gaat automatisch anders trappen met het rechterbeen en gelukkig is het totnogtoe bij deze ene beet gebleven (hout vasthouden).

Wat nog moet veranderen : 

-  een kleiner kettingwiel. Volgens Arnold van Raptobike is een "groot" kettingwiel noodzakelijk om het torque steering-effect (het naar rechts trekken bij kracht zetten) tegen te gaan, maar toch. Bij de Midracer wordt een 70mm kettingwiel gebruikt, dat heb ik maar meteen besteld.

- een ander stuur. Ik heb nu een 90° stuurtje en dat is te schuin naar voren. Ook moet ik het bijna helemaal uittrekken om er niet met m'n knieën tegenaan te komen. Het 110° stuurtje is eveneens besteld.

- bevestiging voor bidonhouders (ik heb het niet op waterzakken). Ofwel onderaan de zit, ofwel rechtstreeks in het frame. Nog ff zoeken ....

- verlichting. De Shimano Alfine naafdynamo is besteld, nu alleen nog de koplamp en het achterlicht kiezen ...

Km-stand : 355.

1 opmerking:

 1. Een hele mooie beschrijving van je ervaringen.
  Ik zit er over te denken ook een Raptobike aan te schaffen en kan deze informatie dus goed gebruiken.
  Ik had voorheen één van de weinige imitatie alleweders in nederland maar het gevaarte was me te zwaar en van behoorlijke afmeting.

  Dank voor je informatie,

  Fedor

  BeantwoordenVerwijderen